Werkloosheid en totale werkgelegenheid bestaan niet meer - Croqqer

Zeven banen tegelijk

Van een baan voor het leven naar zeven banen tegelijk ….

De realiteit is dat z’on 600 duizend werkzoekenden concurreren om 140 duizend vacatures. Tel daarbij de aankomende vloed van ex-Wahjongers, bezuinigingen in de zorg, de ZZP’ers die in stilte het zwaar hebben en degenen die niet meer op deze lijstjes voorkomen en zouden willen (her)intreden. Voor iedereen die het raakt: vreselijk, laat ik daar duidelijk in zijn!

Maar een nieuwe realiteit komt op ons af: door toenemende productiviteit (Asscher noemde het robotisering) en Internet transparantie. We kijken in de winkel en kopen on-line. En het werk verschuift naar de plek op de aarde waar het economisch het meest voordelig is: outsourcing naar India, fabricage naar China en kleding uit Bangladesh.

Al met al zal dit er toe leiden dat over 20 jaar het woord werkloosheid niet meer bestaat. En dat geldt ook voor ‘totale werkgelegenheid’. Dat zal wennen worden: 1/3 van ons die werkt en iedereen heeft het goed. Dit zal leiden tot een transitie waar zaken als een basisinkomen een veel genoemd woord zal zijn.

Gevolgen: de aanpak van het UWV nu om met betere opleidingen je meer concurrerend te maken bekijken we in 2020 als zinloos (gaat jaarlijks een miljard in om). Dwang om vanuit de bijstand werk te vinden (met alle kosten daaraan verbonden), je kan het nu zelf invullen ….

Weer leren om te vragen?

Tot onze kleuterschool vragen we onze ouder de oren van het hoofd. Daarna worden we vanaf de schoolbanken opgevoed met deze ‘tegeltje’ wijsheid: “kinderen die vragen …..”. En we zijn gewend aan de aanbod-economie, voortgekomen uit het industriële tijdperk: de (steeds minder) winkels zijn daar een prachtig voorbeeld van. Eigenlijk zijn het het een beetje verleerd: vragen. Vragen aan je familie, aan je buurman, aan een vreemde. Wat als je nu het heft zelf in handen neemt: iedereen kent #durftevragen. Stel je vraag!

Micro-jobbing

Vrijwilligerswerk en veel klussen oppakken (micro-jobbing) is een andere vorm van (net)werken. De snel opkomende deel-economie kan je ook helpen om als micro-ondernemer je inkomen aan te vullen en wat bij te verdienen dan wel je kosten te verlagen: lenen op Peerby, auto (ver)huren op SnappCar, klussen gedaan krijgen en vinden op Croqqer, goedkoop meerijden naar naar het buitenland via Blablacar. Vandaar: zeven micro-jobs tegelijk. En gebaseerd op iets ‘nieuws’, het invullen van vragen want: we gaan echt durven te vragen. En als we meer vragen gaan we meer delen. Door te vragen kan dan een prachtige match gevonden worden met onbenutte talenten.

Al met al – we gaan interessante tijden tegemoet met veel kansen voor degene die ze zien en durven te pakken: durf te vragen en plaats je klus:

Klus plaatsen

Succes – Rob

P.S.: disclaimer – met een team van ruim 60 mensen zijn we in vier landen met Croqqer bezig waar je betaalde, ruil- en vrijwilligersklussen plaatst en vindt. Elke micro-job krijgt binnen een uur een reactie en de helft van alle geplaatste klussen wordt nu al daadwerkelijk uitgevoerd.