Tips bij het boren in tegels
- Tip 1: kies de juiste boor
- Tip 2: boor voorzichtig
- Tip 3: vergeet niet te koelen
- Tip 4: vermijd de voeg
- Tip 5: voorkom weg slippen
Tip 1: kies de juiste boor
Bijna elk materiaal heeft een ideaal type boor, zo ook tegels. Gebruik je een tegelboor om in tegels te boren, dan weet je zeker dat je zonder kleerscheuren door de eerste laag glazuur heen boort. Deze boortjes zijn namelijk keihard en hebben een zeer scherpe punt, zodat ze heel soepel door het materiaal boren. Ben je van plan om meerdere gaten in tegels te boren, dan kan het handig zijn een setje van tegelboren aan te schaffen. Dan varieer je in de grootte van het boorgat, zodat je alles op de juiste manier bevestigt. Heb je een boor gekozen en ben je door die eerste kwetsbare laag van de tegel heen, dan ga je verder met een boor die past bij het materiaal dat onder de tegel zit.
Tip 2: boor voorzichtig
Voor het boren in tegels heb je voldoende aan een accuboormachine zonder toeters en bellen. Met een klopboormachine behaal je ook een mooi resultaat, mits je de klopfunctie uitzet. Begin met een laag toerental en boor langzaam in de bovenste laag. Vervolgens voer je de snelheid op, totdat je helemaal door de tegel heen bent. Afhankelijk van het materiaal dat onder de tegel zit, wissel je van boormachine. Als de tegel op een betonnen muur zit, maak je de klus af met een boorhamer. Moet je door een stenen muur heen, dan is het voldoende om de klopfunctie op je klopboormachine aan te zetten.
Tip 3: vergeet niet te koelen
Ga je boren in tegels, dan is het raadzaam een plantenspuit met water bij de hand te houden.Niet om tussendoor de plantjes water te geven, maar om de boor en de tegel te koelen. Vooral bij het boren in hardere steensoorten als aardewerk, marmer of graniet komt erg veel hitte vrij. Om te voorkomen dat het tegelwerk of het boortje verbranden en dus beschadigen, kan het geen kwaad hier tussen het boren door wat koud water op te spuiten. Je kunt in plaats van water ook boorolie gebruiken. Dit breng je aan op de boorkop én de tegel. Zo ben je ervan verzekerd dat je je spullen heel houdt.
Tip 4: vermijd de voeg
Veel mensen boren in de voegen rondom de tegels, omdat je dan meer grip hebt tijdens het boren. Ook wordt er ten onrechte gedacht dat de tegel dan in ieder geval niet scheurt of breekt. Maar niets is minder waar. Door het materiaal van de voegen gaan de schroef en de plug steeds losser zitten, zeker als het om een ruimte gaat die vochtig kan worden, zoals de badkamer. Je kunt er de klok op gelijk zetten dat je handige handdoekenrekje dan binnen de kortste keren op de grond ligt. En als de diameter van de boor groter is dan de voeg zelf, heb je alsnog kans dat er een stuk van de tegel afbreekt.
Tip 5: voorkom weg slippen
Bij het boren in gladde badkamertegels bestaat de kans dat je uitschiet. De boorkop heeft dan niet genoeg grip op het materiaal en glijdt over de tegel heen. Het gevolg: een beschadigde tegel, om nog maar te zwijgen over hoeveel pijn het doet als je een draaiende boor tegen je vingers krijgt. Om dit te voorkomen plak je een kruis van bijvoorbeeld schilderstape op de plek waar je gaat boren. Zet de boor precies in het midden, waar het tape over elkaar heen geplakt is. Je weet dan zeker dat de boorkop genoeg grip heeft en niet ‘wegloopt’. Na het boren verwijder je tape en kijk, je hebt het perfecte gat geboord om het zeepbakje of kruidenrekje op te hangen.