Veel gestelde vragen over het buur-tot-buur platform | Croqqer.nl

Veel gestelde vragen

Hoe kan ik meedoen?

Registreer je hier, het is gratis

Wat wil jij gedaan hebben?

Buurtgenoten reageren op je vraag

Leuke klus oppakken?

Bekijk hier alle actuele oproepen

Plaats een klus

Via de knop ”plaats een klus’ kan je je eerste klus plaatsen nadat je als Croqqer bent aangemeld en ingelogd: het is GRATIS en vrijblijvend. Geef aan ‘wat’ je gedaan wil hebben en ‘wanneer’:
Je kunt ook ”thuiswerk” aan vinken: dan kan iemand de klus thuis van achter zijn of haar bureau op de computer of via de telefoon doen.
Geef voor een klus waarvoor je wilt betalen de prijs op die jij voor de klus over hebt: bedenk dat als een klus een paar uur duurt een uurtarief van 15 tot 30 Euro voor algemene klussen markt-conform is. Voor specialistische klussen zal het uurtarief liggen tussen 30 en 75 Euro per uur.
Je kan ook aangeven dat je een klus wilt ruilen (geef aan wat je tegenprestatie zou kunnen zijn : als jij de heg doet bak ik een taart) of dat je een vrijwilliger zoekt.
Wij mailen je klus naar alle in aanmerking komende Croqqers bij je in de buurt. Als die de klus zien zitten geven ze een reactie waarvan jij een mailtje krijgt.
Als je op de klusnaam klikt dan zie je alle details en het klus prikbord onder die klus. Je met elkaar via het prikbord communiceren, vragen over  de klus stellen en beantwoorden. Jij en de andere Croqqers zien elkaars vragen en antwoorden.
Op basis van alle reacties, hun profiel en hun beoordelingen kies je die Croqqer die het beste bij je past.
Nadat je de klus hebt toegewezen (en hebt betaald als het geen ruil/geef klus) ontvang je het e-mail adres van de Croqqer van je keuze om afspraken over het ‘waar en wanneer’ te maken.

Klus klaar? Na afloop van jouw klus meld je deze ‘klaar’ en beoordeel je elkaar. We betalen pas uit nadat jij je klus hebt klaar gemeld en tevreden bent!

Klus bijverdienen bijverdienste Croqqer
Via de knop ”ik help graag” of “pak een klus op” (linksboven op het scherm) kan je uitgebreid die klussen selecteren die voor jou interessant zijn om op te reageren: je kunt per regio, wel/geen thuiswerk en/of klustype selecteren.
Als je reageert: geef dan aan waarom jij de ideale Croqqer voor deze klus bent.
Respecteer elkaars privacy: het vermelden van je naam, telefoonnummer, e-mail of een website is niet toegestaan.
Meer klussen doen?
Je vergroot de kans dat een klus krijgt toegewezen als je jouw profiel onder “Mijn Croqqer” uitbreidt: voeg een foto toe, geef aan welke klussen bij je passen, wat je leuk vindt en wat je achtergrond is. Verzamel ook goede beoordelingen. Kijk hier voor een voorbeeld naar het profiel van een van onze meest succesvolle Croqqers.
Geef aan voor welk bedrag of tegenprestatie (bij vrijwilligerswerk is dat een glimlach :-)) je de klus wil doen. Voor elke betaalde klus brengen we een % in rekening als bijdrage in de kosten van Croqqer voor de bemiddeling tussen klus plaatser en jou. Hou hiermee rekening als je op een klus reageert.

Schermafbeelding 2014-06-18 om 16.19.15

Er zijn van die klusjes die je zelf niet kunt, maar waar je niet direct een professional voor wilt inhuren. Je rozen snoeien bijvoorbeeld, of een lamp ophangen. Via Croqqer kun je op zoek naar een handige buur.

Via de website of onze app kun je hulp zoeken, maar ook zelf hulp aanbieden. Het kan om allerlei klusjes gaan: van strijken tot de hond uitlaten, van een brief schrijven tot een website maken. In het laatste geval hoeft de helper niet eens bij je in de buurt te wonen. Over de betaling kun je samen afspraken maken. Het is mogelijk klussen te ruilen: de buurjongen maait jouw gras, jij helpt hem bij zijn huiswerk. En je kunt Croqqer ook gebruiken voor het aanbieden of zoeken van vrijwilligerswerk: meld je aan, het is nog gratis ook!

Als je op www.croqqer.com bent ingelogd (via je email adres of via Facebook) dan zie je rechtsboven: "Door mij geplaatste klussen", de "Opgepakte klussen" en je eigen account/profiel gegevens: "Mijn Croqqer".
Je kan op de naam van je klus (blauwe linkjes) klikken en zo de details van je klus zien, deze verwijderen of wijzigen.
Kijk ook op "zo  werkt het" of bekijk het filmpje onderaan!

Klus klaar? Beoordeel ‘m maar …

Als je klus klaar is meld deze dan ‘gereed’ en geef elkaar een beoordeling. Dit doe je door op jouw klus te “klikken”, dan opent een detail scherm en kan je de klus gereed melden en een beoordeling geven. De beoordeling geef je door een aantal Croqqer molentjes te kiezen: bijvoorbeeld vijf wanneer je zeer tevreden bent. Daarnaast vragen we je in tekst je ervaring te delen. Deze beoordelingen maken het ander weer makkelijker om de juiste Croqqer voor hen te kiezen.

We betalen (bij een betaalde klus) pas uit nadat beide beoordelingen zijn ontvangen.

Croqqer worden is kosteloos! Een ruil- of geefklus levert je een glimlach en bedankje op. Voor de betaalde klussen wordt het met de klus plaatser afgesproken bedrag  na 10 werkdagen op de door jou aangegeven bankrekening gestort nadat de klus door zowel jou als de klus plaatser naar tevredenheid is “gereed” gemeld.

En als je tevreden bent over het gebruik van Croqqer kan je dat hier middels een donatie laten blijken. Hiermee houden we de website in de lucht!

Het kan voorkomen dat de Croqqer van je keuze niet (snel genoeg) reageert op de door jou toegewezen klus. Is het een ruil/geef klus: verwijder de bestaande klus en geef hem opnieuw op. Is het een betaalde klus? Mail naar hallo@croqqer.com.

Onder elke klus is een chat box waar je elke vraag of opmerking kan delen met iedereen die in die klus geïnteresseerd is; zowel de klus plaatser als de Croqqer die reageren. Respecteer elkaars privacy: vermelden van je naam, telefoonnummer, e-mail of website is niet toegestaan.

Nadat de klus aan een Croqqer door de klus plaatser is toegewezen ontvangen beiden een e-mail met elkaars e-mail zodat je “finale” afspraken onderling kan maken.

Je kan je klus wijzigen of verwijderen door naar “door mij geplaatste klussen” te gaan:

  • kies het ‘potloodje’ naast de klusnaam om de klus te wijzigen
  • klik op het kruisje (x) naast de klusnaam om deze te verwijderen.

Als de klus is toegewezen kan je deze niet meer wijzigen of laten vervallen.

Lukt het niet direct om in te loggen kijk dan hier.

We zijn in heel Nederland actief. In sommige regio’s gaat het sneller dan in andere.

Vind jij dat het sneller zou moeten gaan? Wil je helpen bij de opzet en een promotie pakket ontvangen mail dan naar pionier@croqqer.com.

Croqqer is verder actief in Zwitserland en Italië.

Eigenlijk van alles. In elkaar zetten van een IKEA bouwpakket, je website aanpassen, een logo ontwerpen, de was doen, schoonmaken, behangen, voor je in de rij gaan staan, oppas voor je kinderen of huisdieren, een feestje verzorgen: je kan het zo gek niet bedenken ……

Schermafbeelding 2014-04-10 om 13.36.26

Heb je vragen over Croqqer of over de uitvoering van een klus stuur dan een mail naar hallo@croqqer.com.

Delen is niet alleen duurzaam en sociaal voordelig, het is ook een manier om incidenteel of structureel een centje bij te verdienen. En waar geld wordt verdiend, komen fiscale aspecten om de hoek kijken. Hieronder geven wij je een overzicht van de belangrijkste spelregels.

Inkomstenbelasting

Indien je af en toe een klusje of huishoudelijk werk voor een ander doet, via een deelplatform spullen uitleent of tijdelijk woonruimte verhuurt aan een ander en je ontvangt hiervoor een financiële vergoeding, dan realiseer je voor de Wet inkomstenbelasting ‘inkomsten uit overig werk’. Wat je verdient met jouw resultaat uit overig werk moet je in jouw jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting opgeven als opbrengsten. Dat geldt ook voor een vergoeding voor gemaakte reis- en onkosten, die je eventueel van een opdrachtgever ontvangt. Deze opbrengsten dien je aan te geven in Box 1.

Je bent niet verplicht een administratie, zoals een jaarrekening, bij te houden van de opbrengsten en kosten van jouw resultaat uit overig werk. De belastingdienst kan je wel informatie vragen over die opbrengsten en de kosten. Het is daarom belangrijk dat je gegevens bewaart waarmee je kunt laten zien hoe je de bedragen hebt berekend, denk daarbij aan (kassa) bonnen, facturen en rekeningoverzichten van je bank.

Zorgverzekeringswet

Over jouw resultaat uit overig werk moet je, naast belasting, ook een bijdrage Zorgverzekeringswet betalen. Nadat je aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan, ontvang je van de belastingdienst een aanslag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet.

Omzetbelasting

De verplichting om omzetbelasting (btw) af te dragen, geldt voor ondernemers. Je bent ondernemer als je zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. Dit gaat meestal hand in hand met een inschrijving van jouw bedrijf (eenmanszaak, vennootschap onder firma, besloten vennootschap) in het handelsregister van de Kamer van Koophandel maar dat hoeft niet. De belastingdienst beoordeelt of je ondernemer bent voor de omzetbelasting aan de hand van onder andere de volgende criteria:

  1. Oefen je zelfstandig een bedrijf of beroep uit? Je kunt als ondernemer voor de btw worden aangemerkt, ongeacht de rechtsvorm die je kiest. Dus ook als je niet bent ingeschreven in het handelsregister en handelt als particulier kan je aangemerkt worden als ondernemer voor de btw.
  2. Je dient regelmatig inkomsten te hebben uit jouw beroep of bedrijf.

Het kan dus zijn dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, maar wel voor de omzetbelasting. Ben je ondernemer voor de omzetbelasting en moet je in één jaar, na aftrek van de voorbelasting, minder dan € 1.883 btw betalen, dan kan je in aanmerking komen voor belastingvermindering door gebruik te maken van de kleine ondernemersregeling.

Voor meer informatie over “delen en belastingen”, kan je terecht op de website van de belastingdienst.

Vrijwilligerswerk en WW-uitkering
Het UWV heeft regels opgesteld voor mensen met een WW-uitkering die vrijwilligerswerk willen doen. Het uitgangspunt hiervan is dat het niet de bedoeling is dat werkzoekenden met behoud van uitkering commerciële activiteiten gaan verrichten. Vrijwilligerswerk zou niet moeten leiden tot verdringing van betaalde arbeid.

Het UWV erkent dat vrijwilligerswerk een uitstekende manier is om werkervaring op te doen, sociale contacten te onderhouden en de kansen op een dienstbetrekking te vergroten. Tegelijkertijd mag vrijwilligerswerk niet aan een spoedige re-integratie op de arbeidsmarkt in de weg staan. De verplichting om te solliciteren en passend werk te aanvaarden blijft onverkort van kracht. Ben je werkzoekende en wil je met behoud van je uitkering vrijwilligerswerk doen? Dat kan, mits:

  • je dat doet bij een organisatie die door de Belastingdienst is aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Of bij een organisatie die voldoet aan de regels voor een Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI). ANBI staat voor: algemeen nut beogende instelling. Denk aan kerken, organisaties voor goede doelen of musea. SBBI betekent steun- of sociaal belang behartigende instelling. Bijvoorbeeld een sportvereniging of een zangkoor. De Belastingdienst beslist over de toekenning van deze status aan een organisatie;
  • het werk dat bij de vestiging van de organisatie waar je gaat werken al minimaal 1 jaar alleen door vrijwilligers wordt gedaan. Ook mag er bij die vestiging minimaal 1 jaar voordat je het werk gaat doen, geen vacature voor zijn geweest. Als de vestiging of het werk korter dan een jaar bestaat, dan kijkt het UWV naar het werk bij een andere vestiging van deze organisatie. Of bij een vestiging van een vergelijkbare organisatie;
  • de onkostenvergoeding mag niet meer zijn dan € 170,00 per maand en niet meer dan € 1.700 per jaar;
  • je via het formulier ‘Aanvragen toestemming vrijwilligerswerk naast uw WW-uitkering’ het UWV de mogelijkheid geeft om te beoordelen of het werk dat je van plan bent te gaan doen als vrijwilligerswerk wordt beschouwd. Indien je verzuimt jouw vrijwilligerswerk bij het UWV te melden, dan kan dit gevolgen hebben voor je uitkering of zelfs als uitkeringsfraude worden aangemerkt. Voor meer informatie over dit onderwerp, kan je terecht op de website van UWV.

Croqqer is mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN en valt binnen het programma sociale cohesie en nieuwe ontmoetingsplekken. Wij zijn trots op en dankbaar voor deze ondersteuning. Stichting DOEN helpt Croqqer met het realiseren van een groene, sociale en creatieve samenleving.